Stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, depressies of neerslachtige gedachten beïnvloeden het dagelijks leven van veel patiënten met een schildklieraandoening. Op 25 mei 2022 is het Wereld Schildklierdag. Op deze dag is er extra aandacht voor de psychische klachten van patiënten met een schildklieraandoening.
Stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, depressies of neerslachtige gedachten beïnvloeden het dagelijks leven van veel patiënten met een schildklieraandoening. Op 25 mei 2022 is het Wereld Schildklierdag. Op deze dag is er extra aandacht voor de psychische klachten van patiënten met een schildklieraandoening.
De schildklier is een belangrijk orgaan in ons lichaam. Het is een vlindervormig orgaan en zit net boven het kuiltje in de hals. Als de schildklier gezond is kun je hem nauwelijks zien of voelen. De schildklierhormonen spelen een belangrijke rol voor een goede stofwisseling, de groei en geestelijke ontwikkeling. De schildklierwerking is dus van belang voor verschillende andere organen in het lichaam. Een goede werking van de schildklier is daarom erg belangrijk. Aan de schildklieren zitten ook de 4 bijschildklieren vast. Deze zorgen voor de kalkhuishouding.
Schildklier en psychische klachten
De gevolgen van verschillende schildklierziekten zijn afhankelijk van de aandoening. Bij een te snel werkende schildklier kun je bijvoorbeeld afvallen, je gejaagd en onrustig voelen en erg transpireren, terwijl bij een te langzaam werkende schildklier vermoeidheiden gewichtstoename kunnen voorkomen. Bij een té grote schildklier kunnen klachten bestaan van druk op de keel alsof er iets in de weg zit in de hals. Naast deze lichamelijke klachten ervaren patiënten als gevolg van de aandoening soms ook psychische klachten. De patiëntenvereniging SON besteedt daar een week lang aandacht aan.
Ook van de bijschildklieren kennen we een te snelle en te trage werking met als gevolg een té hoog respectievelijk té laag kalkgehalte in het bloed. Bijschildklierziekten kunnen gepaard gaan met niersteenvorming, botontkalking, maag- en darmklachten en psychische klachten.
Regionale samenwerking in het SchildklierNetwerk
”Het is belangrijk dat we op wereldschildklierdag stilstaan bij de psychische klachten van bij- en schildklieraandoeningen. We zijn daarom trots dat we vandaag de nieuwe website (www.schildkliernetwerk) lanceren en zo extra aandacht kunnen vragen voor de bij- en schildklierziekten”, aldus dr. Castro Cabezas, voorzitter SchildklierNetwerk.
Op www.schildkliernetwerk.nl is meer informatie te vinden over de verschillende schildklieraandoeningen, het zorgtraject en de website geeft informatie over waar het schildkliernetwerk mee bezig is. Op korte termijn is de website ook in het Engels beschikbaar.
In het SchildklierNetwerk werken dokters uit 12 verschillende ziekenhuizen uit de regio Zuidwest Nederland samen aan de beste zorg voor schildklier en bijschildklier problemen. Het netwerk bestaat uit dokters van meerdere medische specialismen zoals endocrinologen, chirurgen, nucleair geneeskundigen, radiologen, oogartsen en pathologen. Met elkaar werken zij samen rondom de zorg aan patiënten met een schildklier- of bijschildklierziekte en ondersteunen ze huisartsen zo optimaal mogelijk, want niet elke patient met een (bij)schildklierprobleem hoeft in het ziekenhuis te worden behandeld. Huisartsen kunnen samen met het SchildklierNetwerk een belangrijk deel van deze zorg op zich nemen.
Doel van de samenwerking in het SchildklierNetwerk: uitstekende (bij)schildklierzorg in de regio Zuidwest-Nederland, waarbij de zorg in elk ziekenhuis van hoogstaand niveau is en de ondersteuning van de eerste lijn optimaal is. In het SchildklierNetwerk delen dokters hun kennis en expertise rondom patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek met elkaar. Hierdoor krijgt de patiënt de beste zorg, op het beste tijdstip en op de beste plek. Onze patiënt is dit waard!
Op de nieuwe website van het SchildklierNetwerk vindt u meer informatie over schildklieraandoeningen en de regionale samenwerking binnen het SchildklierNetwerk.
Het SchildklierNetwerk wordt ondersteund door stichting BeterKeten.
Op de 28e van februari was het weer tijd voor de regionale wetenschapsavond! Met een mix van meer dan 30 deelnemers, zowel in levenden lijve als online, werd er flink wat kennis en wetenschappelijke nieuwtjes uitgewisseld en besproken.
Op 28 februari organiseert het SchildklierNetwerk de regionale wetenschapsavond.
Tessa van Ginhoven treedt per november 2022 aan als nieuwe voorzitter van stichting SchilklierNetwerk. Zij volgt hiermee Manuel Castro Cabezas op. Manuel was mede-oprichter van het SchildklierNetwerk.