Wetenschap voor innovatie

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om de zorg aan patiënten met een schildklieraandoening nóg verder te verbeteren en te vernieuwen. Daarom dragen de specialisten uit de verschillende ziekenhuizen in het Schildklier Netwerk samen ook bij aan het wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte. Door hier samen in op te trekken, kan méér wetenschappelijk resultaat geboekt worden. Samen sterk, voor de patient!

Patiënten worden bij ons daarom regelmatig gevraagd of hun gegevens gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Ook zal een deel van de patiënten om toestemming gevraagd worden om op één of meerdere momenten in de behandeling een extra buis bloed of urine te mogen afnemen. Het uiteindelijke doel van deze bloed- en urine afname is om betere voorspellers te ontwikkelen voor het effect van de behandeling.

Het Erasmus MC levert, als toonaangevend academisch centrum, reeds een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar schildklierziekten. Het laboratorium aldaar, onder leiding van prof. dr. ir. T.J. Visser en prof. dr. R.P. Peeters, heeft in de afgelopen jaren belangrijke nieuwe inzichten verschaft in de werking van het schildklierhormoon en in de manier waarop dit hormoon vervoerd wordt in het lichaam. Hierbij zijn verklaringen gevonden voor de manier waarop sommige ernstige schildklieraandoeningen worden veroorzaakt en wat er in principe aan gedaan zou kunnen worden.